Edelliset kaksi sanontaa liittyivät tekemääni esitykseen seminaariin Kannuksessa, kun opiskelin opinnoissa "Rural Studies" -ohjelmassa.
Ohjelma oli monipuolinen ja tein opintoja ohjelmassa Helsingin yliopistosta aina Lapin yliopistoon. Ohjelmassa oli laajasti erilaisia kokonaisuuksia, ja teemoina oli usein maaseudun yrittäjyyteen, kulttuuriin ja aluemaantieteeseen liittyviä asioita.
Omassa esityksessäni maaseutuyrittäjyydestä jaoin maaseudun kolmeen eri vyöhykkeesen, kuten on tapana, kaupunkien läheinen maaseutu, ydinmaaseutu ja harvaan asuttu maaseutu. Suomessa on harvaan asuttuja maaseutualueita erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Tarkastelin asiaa maatilojen sivuelinkeinojen kautta. Maatilojen kannattavuus ei ole ollut Suomessa kovin hyvä, ja sivuelinkeinot ovat olleet tärkeitä. Yritysideat ovat syntyneet usein paikallisten raaka-aineiden jalostamisesta.
Maaseudun yritysten toimintaympäristö muuttuu nyt ja tulevaisuudessa ja uhat ovat yleisesti ottaen maailmanlaajuisestikin samantapaisia kuin Suomessa:
1. Ennustettavuus heikkenee maataloustuotannossa
2. Turvaverkko heikkenee ympärillä
3. Viljelijä on riippuvaisempi maailmanlaajuisista markkinoista
4. Elintarvikeketjussa tuottajahinta on alhainen
5. EU:n tukipolitiikka, Suomen asema EU:ssa
Yrittäjyydessä on läsnä vahvasti hanketoiminta EU-alueilla. Hanketoiminnan avulla pyritään luomaan uutta yrittäjyyttä ja toimintaedellytyksiä maaseutualueille:
1. Toimintaympäristön turvaaminen
2. Informaation tuottaminen
3. Selviytymisstrategioista kertominen
4. Positiivisen hengen luominen
Tarvitaan imagon nostamista, luottamuksen ja tahtotilan vahvistamista ja aktivointia, jotta yrittäjyys saadaan kiinnostavammaksi ja lisätään yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
Yrittäjyydellä on mahdollisuuksia maaseudulla, tarvitsee vain löytää ne:
- kansainvälinen liiketoiminta, paikalliskulttuurin arvostaminen, perinne, harrastukset
- energian tuotantoon liittyvä yritystoiminta, biopolttoaineet
- ympäristösuojelu, ympäristöarvot, kansallispuistot, ekomatkailu, matkailupalvelut
- elintarviketuotanto - lähiruoka, pienleipomot, juustolat, elintarvikkeiden jatkojalostus
- teknologian kehittyminen mahdollistaa uutta yrittäjyyttä, koulutus- ja konsultointipalvelut
- luovien alojen yrittäjyys ja osaaminen, kulttuurituotanto
- väestön ikääntyminen, palvelutalot, hoitolaitokset
Suomessa tärkeä osa erityisesti maaseutuyrittäjyyttä on EU:n ja kansallisten tukien saaminen.
Omassa esityksessä pyysinkin kuulijoita laatimaan omasta kotikylästään tai asuinpaikasta kansalaistoiminnan SWOT -analyysin ja löytämään sen avulla vahvuudet, heikkoudet, uhat ja mahdollisuudet.
Tein oman esimerkin pohdinnan helpottamiseksi!
Vahvuudet: aktiiviset, innostuneet kyläläiset, paljon yhteistyötä, yhteisöjä, talkootyötä, hanketoimintaa paljon, henkisiä ja taloudellisia voimavaroja, luontokohteita
Heikkoudet: ei tiedetä tarpeeksi asioista, ei kiinnosta, ei haluta tehdä yhteistyötä, ei taloudellisia edellytyksiä, ei osaamista tai yhteistyökumppaneita
Uhat: syrjäytyminen, nuoria ei saada mukaan toimintaan, väsyminen, kyllästyminen, kilpailijat, matkijat, tuote, palvelu tai markkinointi epäonnistuu
Mahdollisuudet: uusia työmahdollisuuksia, tietoyhteiskunta, laajakaista, monipuoliset rahoitusmahdollisuudet, asennemuutos maaseutumyönteisemmäksi, maaseudulle muuttaa uusia asukkaita tai paluumuuttajia
Miten asiat tulevat muuttumaan seuraavien viiden tai kymmenen vuoden aikana?
Lopuksi laitoin sanonnat, jotka löysin omaa esitystäni kootessa:
"hullut vievät maailmaa eteenpäin, viisaat pitävät sitä pystyssä" Jaakko Honko, Helsingin Kauppakorkeakoulun kansleri
"Joka tahtoo, keksii keinot, joka ei tahdo, keksii selitykset" tuntematon alkuperä
Olen opiskellut itse paljon elämäni aikana, ja tehnyt yliopisto-opintoja kahden tutkinnon verran. Varsinaisen FM -tutkinnon olen tehnyt silloiseen Kuopion yliopistoon, pääaineenani ympäristötieteet ja myöhemmin opiskelin biologian opettajaopinnot ja JAMK:n ammatillisen opettajatutkinnon! Oman lopputyöni aihe yliopistossa oli lumenkertymisen mittaaminen maatutkalla Hofsjökull -jäätiköllä Islannissa!
Tulen laittamaan lisää omia opintoja koskevia kirjoitelmia, osan olen kyllä deletoinut, koska tietoa kertyy koko ajan kasvavalla vauhdilla lisää!
Olen kokenut, että opiskeluani tai tutkimustöitäni ei haluta hyödyntää, tai olen kokenut ne turhaksi, kukaan ei halua enää palkata minua töihin, olen liian vanha ja sairas!
Tein vuoden ajan yliopisto-opintoja englanninkielisessä ohjelmassa, syksyn Arctic Studies -ohjelmassa Rovaniemellä ja sitten viisi kurssia Reykjavikissa, Islannissa mm. jäätiköistä, tulivuorista, ympäristögeokemiasta, luontomatkailusta, ja paleontologiaa koskien maapallon ilmaston kehittymisen historiaa, mm. Grönlannin jäätikkökairaukset, jääkaudet jne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti