"Yhdenvertaisuus
Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.
Ketään
ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen,
iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen,
terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn
perusteella.
Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti
yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin
kehitystään vastaavasti.
Sukupuolten tasa-arvoa
edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti
palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen
mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään. "
Tämä ei kuitenkaan aina toteudu suomalaisessa yhteiskunnassa, ihmiset ovat monin tavoin eriarvoisessa asemassa.
Ihminen voi joutua vainotuksi oman toimintansa takia, omien sanojensa tai oman vakaumuksensa takia. Suomessa on paljon esimerkkejä tapauksista ja politiikkojen osaltakin on syytteitä nostettu kiihottamisesta tiettyä kansanryhmää vastaan!
Jokaista yksittäistä kansalaista voidaan myös häiritä, mm. gang stalking on Suomessa saanut jalansijaa. Tätä häirinnän muotoa ei muut huomaa kuin uhriksi joutunut, koska se tehdään niin hienovaraisesti vain kohdehenkilölle. Mutta kiusanteossa voi roolit vaihtua, ja kiusatusta tulee kiusaaja!
Mutta jokainen ihminen voi onnistua tai epäonnistua elämässään. Mikä on onnistumista ja mikä epäonnistumista, sitä on ulkopuolisen vaikea määrittää. Jollekin riittää vain oman mielen tila onnellisuuden lähteeksi. Jos muut ihmiset hylkäävät tai jättävät jonkun yksin, on hänen vain jatkettava matkaansa, ja usein vaihtuvat ystäväpiirit ja ystävät. Ihminen on luotu sellaiseksi, että hän etsii uusia selviytymiskeinoja ja uusia kontakteja, vaikka hänet olisi kahlehdittu jollakin muulla tavalla, henkisesti tai fyysisesti. Tarpeeksi vahva ihminen löytää omat selviytymistkeinonsa!
Elämässä tapahtuu vakavia asioita, ja ihmisen selviytyminen voi olla vaikeaa. Olen itse joutunut taistelemaan oikeudesta työssäkäyntiin ja omaan elämään. Selviäminen ei ole ollut helppoa.
Muillakin ihmisillä on samankaltaisia kokemuksia, jostain mitä ei voi täysin tietää. Siksi kokemusten jakaminen antaa voimia, samalla kun se aiheuttaa myös turvattomuutta, ja uusia uhkia. Tiedostan tämän hyvin, kun olen lähtenyt mukaan ns. kokemusasiantuntijaksi, ja jakanut oman kokemukseni muille ihmisille! Tiedon jakaminen tapahtumasta on tärkeä vertaistuen saamiseksi ja ihminen voi selvitä vielä työelämään ja saada arvostusta muissa harrastuksissa ja löytää vielä uutta elämäänsä.
Jokaisella päivällä on oma kärsimyksensä, mutta myös oma toivonsa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti