torstai 9. huhtikuuta 2020

Hiljainen tappaja

Kevään merkit olivat selvästi nähtävissä. Mies kuokki kasvimaata ja kitki heinät pois. Hän teki ahkerasti töitä, koska pian olisi kylvettävä ja istutettava kaikki, että saisi satoa kesällä ja syksyllä. Hän oli kuullut uutisia kylältä. Ihmiset olivat pyytäneet hänet juhliin kylälle, ja kaikki halusivat tutustua häneen paremmin. Siellä oli mahdollista tavata kaikki kylän asukkaat. Mies oli ollut innoissaan, että hänet hyväksyttiin yhteisöön. Kukaan ei pitänyt häntä kummallisena tai omituisena, vaan jokainen oli ollut ystävällinen häntä kohtaan.

Hän ymmärsi, että hänen elämänsä oli kokenut suuren muutoksen. Hän oli jättänyt kaiken taakseen, ja nyt hänen oli rakennettava uusi elämä ja kaikki, mitä hän halusi elämältään. Hän halusi perheen, puolison ja lapsia, jos niitä heille suotaisiin. Miten vähän hän oli pystynyt tekemään asioiden eteen aikaisemmassa elämässään kaiken tapahtuneen jälkeen. Vaimonsa kuoleman jälkeen häntä oli huijattu jollakin tapaa, näin hän itse arveli tapahtuneen. Kaikki oli päättynyt huonosti. Hänellä ei olisi ollut enää tulevaisuutta siinä yhteisössä tai ammatissa. Hänestä oli juoruiltu, eikä hän enää ollut luotettava. Lisäksi hän oli puhunut oudoista asioista ja oudoista tapahtumista muille ihmisille, ja nämä pitivät hänen puheitaan ja kaikkea, mitä oli tapahtunut, hänen harhaisuutena, ja monet sanoivat, etteivät usko hänen puheitaan. Hän ei ollut siten enää kelvollinen ihminen siinä yhteisössä. Hän ymmärsi, etteivät toiset ihmiset voineet tietää totuutta asioista. Ne olivat olleet liian outoja, jotta ne olisivat olleet uskottavia.

Nyt kun hän teki uutta kasvimaata, hänellä oli taas aikaa pohtia tulevaisuutta, ja myös menneisyyttä. Hän kuuli koko ajan puhetta, mutta useimmiten hän sivuutti sen ja antoi vain sanojen mennä ohi huomaamatta. Joskus hän sai ajatuksia puheesta, mutta harvoin siinä oli mitään järkevää. Yleensä se oli samojen asioiden kertomista uudelleen, ja hänen ja hänen arvojensa, perheensä, ja uskontonsa halveksuntaa. Äänet kiroilivat ja sadattelivat hänen huonouttaan. Häntä pidettiin äänien mukaan erittäin huonona ihmisenä. Ja äänet kirosivat usein ja yrittivät saada hänet uskomaan kaikkea sellaista, minkä hän nyt jätti omaan arvoonsa. Äänet eivät enää voisi huijata häntä, tai saada häntä uskomaan heidän sanomaansa. Hän ei noudattaisi enää äänien pyyntöjä, eikä alistuisi heidän pyyntöihin.

Hän huilasi hetken aikaa. Hänen sormen niveleensä tuli kipua, ja välillä se katosi. Kipu sykki sormessa, ja kun hän jatkoi työtä, kipu loppui. Hän oli huomannut, että mitä enemmän hän oli paikoillaan, sitä helpommin hän koki erilaisia pistoksia kehossaan, tai jotain muuta. Oli parempi olla työssä ja tehdä kaikkea mielekästä, silloin ei kiinnittänyt huomiota tällaisiin pieniin pistoksiin iholla. Hän ei tiennyt, mistä ne johtuivat. Ehkä hänellä oli nivelrikkoa tai muuta, mutta pistely oli joskus yllättävää.

Mies sai aamupäivän aikana kasvimaan kokonaan käännettyä ja maan muokattua. Nyt se olisi valmiina, kun hän saisi siemenet ja kaikki muut tarvikkeet, niin ei tarvitsisi tehdä muuta, kylvää ja istuttaa. Hän meni sisälle taloon ja vanha mies oli jo laittanut tarjolle ruokia. Heidän elämänsä oli ollut hyvin tavallista maalaiselämää. Vanha mies kyseli, aikoiko mies mennä kylälle juhlapäivää viettämään. Mies vastasi, että kyllä hän aikoi mennä, mutta haittaisiko, jos siellä menisi iltamyöhään. Kyllä kaikki olisi hyvin, eikä talossa olisi mitään hätää, vanha mies vastasi.

Iltapäivällä oli jo lämmintä ja mies jatkoi aitojen laittamista kasvimaan ja viljelypalstojen ympärille. Hän saisi lampaita kylästä ja pian hänellä olisi oma lammaslauma. Hän oli saanut sovittu raha-asioita ja ihmiset antaisivat hänelle luottoa. Hän voisi maksaa ostoksensa syksyllä, jos saisi satoa myytyä. Kaikki ymmärsivät hänen tilanteensa. Mies rakensi myös lampaita varten aitauksen, jossa lampaat voisivat olla yöt. Hän saisi pian pari koiraa myös, kun kylällä oli muutamalla koiralla pentuja, ja omistajat olivat halukkaita antamaan koiria hänelle. Hän halusi ottaa koirat sellaiselta omistajalta, jolla oli lammaskoiria jo entuudestaan ollut. Ne oppisivat hyvin suojelemaan lampaita petoeläimiä vastaan. Ja lampaat ilmoittaisivat myös muut kulkijat tilalla ja antaisivat siten suojaa.

Mies oli päättänyt hankkia myös sähkön taloon pikapuolin. Se helpottaisi elämää paljon. Hän oli kuullut, että oli muitakin taloja kauempana, ja muutkin olisivat halukkaita saamaan sähkön taloonsa. Ehkä he yhdessä voisivat maksaa sähkölinjat ja saisivat ne jokaiselle tilalle. Miten paljon se toisi enemmän mahdollisuuksia? Voisi ostaa sähkökäyttöisiä koneita, ja laittaa ulkovaloja rakennusten ympärille. Se helpottaisi liikkumista pihapiirissä iltaisin ja pimeään aikaan.

Illalla mies oli hyvin väsynyt päivän töistä. He söivät hiljaa ja olivat omissa ajatuksissaan. Vanha mies oli hyvin kiintynyt nuorempaan mieheen. He ymmärsivät toisiaan jo ilman sanoja, ja kumpikin ymmärsi enemmän nyt tästä lämminhenkisestä suhteesta ja luottamuksesta. Mies tunsi, että hän oli saanut paljon sellaista, mitä hän ei osannut kuvitella olevan olemassa. Heidän elämänkatsomuksensa olivat samanlaiset ja he ajattelivat asioista samalla tavalla.

Hyvillä mielin he kävivät nukkumaan. Mies nukahti melkein heti, ja hän nukkui rauhallisesti. Raskas työpäivä takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti