Erittäin ongelmallinen tilanne psykiatrisessa hoidossa on sydäntautipotilailla! Ongelmana oli sydämen toiminnan häiriö. Potilas tietää tarvitsevansa nitroja, kun tulee paha rytmihäiriö ja sattuu sydämeen.
Minulle tuli sopimattomien lääkkeiden takia kaksi kertaa tilanne, että sain voimakkaan rytmihäiriökohtauksen ja se teki kipeää sydämessäni, pulssi nousi noin 150 ja verenpaine nousi siten, että yläpaine oli yli 180 ja alapaine ehkä 120 ja tunsin sen erittäin epämiellyttävänä kipuiluna vasta vähän aikaa korjatussa, pallolaajennetussa sydämessäni.
Pyysin saada nitroni ja nitrojen saanti sairaalan psykiatrisella osastolla kestää 15 minuuttia. Kuvitelkaa, jos on todella akuutti tilanne, ja kova kipu kohtaus, jolloin tarvitsee helpotusta, joutuu odottamaan 15 minuuttia saadakseen apua! Pitää kilauttaa silloin toiselle hoitajalle, että voiko antaa niitä potilaalle, ja ne lääkkeet ovat vielä lukkojen takana. On siis odotettava, että toinen vastaa tai soittaa takaisin, kun ehtii.
Miten voi olla tällainen käytäntö, että omaa nitroa ei saa tarvittaessa käyttöönsä, vaan pitäisikö potilaan soittaa sairaalan ensiapuun saadakseen apua sydämen toimintaansa?
Miksi nitroa ei saa ja miten sitä ei voida toimittaa heti, vaan sen saanti kestää sairaalassa 15 minuuttia? Sehän on sydänpotilaalle ensiavuksi tarkoitettu henkilökohtainen lääke, ja se pitäisi olla koko ajan mukana aina ja kaikkialla, jos kipukohtaus yllättää!
Tämä asia jäi vaivaamaan, se 15 minuuttia kestää keskimäärin joku muukin asia Suomessa, mutta se jääköön lukijoiden omaksi pähkäilyksi. Sattui olemaan otsikko tutkimuksesta juuri siihen samaan aikaan lehdessä, kun tämä nitroasia tapahtui minulle, joten poimin sen 15 minuuttia siitä. Huumoria ei ehkä kaikki ymmärrä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti