torstai 23. huhtikuuta 2015

Käsille on edelleen töitä


Käsille töitä

Kansakoulussa varmaankin aloitimme perinteisellä ruokien alusta vohvelikankaasta -työllä. Se taitaa olla nykyisinkin ainakin pienten ensiluokkalaisten työ. Muistan, että käsityöt olivat mielekkäitä tehdä, ja nimikirjaimilla varustettu käsityöpussi löytyy kotoa. Sen tekeminen oli varmasti yksi mukavimmista töistä. Siinä sitten säilytettiin materiaalit ja tarvikkeet seuraaviin käsitöihin.

Patalappuja tuli tehtyä kouluaikaa useampikin. Muistan kyllä kun veljeni teki virkkaamalla patalappua, siitä ei tullut patalapun näköistä alkuunkaan. Taisivat lopulta tehdä jonkun peikon koko tekeleestä. Tuli sellainen pieni lelu. Aina ei käsityöt onnistu, se on huomattu matkan varrella. Tekemättömiä töitä on kaapissa vuosia. Pitäisi vaan raaskia purkaa isokin työ, jos näyttää siltä, ettei siitä tule mitään. Kaikenmaailman pitsineuleiden aloitukset ovat sellaisia ikuisuusprojekteja, ja niitä löytyy puolenkymmentä kaapissa tänä päivänäkin.

Lankoja ostaessa pitää olla tarkkana. Voisiko kaapista löytyä jotakin vanhaa työtä, joka on jäänyt kesken. Itse olen aikani kuluksi tehnyt isoäidin neliöitä ja niistä koonnut isompia töitä kaikenlaisista lankojen tähteistä.

Olen myös laittanut virkkuukoukkuja ja lankoja pieniä eri Namibiaan, jossa tytöt saavat kaipaamaansa käsityömateriaalia. Yksittäisen ihmisen varat ovat vain rajalliset postimaksujen hoitoon, vaikka menevät hyvään paikkaan Kayec Trustille Runduun. Siellä on tuttu Anton ohjaajana ja hänelle olen lähettänyt muutaman paketin vuosien varrella.

Auttaminen, vaikkakin vähäinen, on siellä tarpeen. Olen saanut monet kiitoskortit ja mukavia yllätyksiä maailmalta. Aikoinaan laittelin pientä askartelumateriaalia Elvan lastenkoduun Viroon.

Käsillä tehtyjä tuotteita arvostetaan ja niissä on itse tekemisen leima. Onpa sitä tullut neljä sängynpeittoa virkattua, tehtyä lukemattomat neuletyöt ja sitten kudottu kankaita. Yksi kansallispuku on saatu valmiiksi asti ja toisen kangas on annettu tyttärelle tehtäväksi. Käsille on edelleen töitä, sen todistaa lukemattomat keskeneräiset työt, että jokohan näin isoäitinä ehtisi kaiken tekemään?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti