sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Ruuvi löysällä hullujen huoneella


Ruuvi löysällä hullujen huoneella

Osasto on kuin kaatopaikka. Siellä on ihmisiä, jotka on tuotu sinne erittäin vaihtelevin perustein. Potilailla on erilaisia vaikeita elämäntilanteita, perussairauksia, ja psyykkisiä sairauksia. Osasto on erikoissairaanhoidon akuuttiosasto.

Elämänhallinta on meille tärkeää. Joskus joku saa aikaan elämänhallinnan menetyksen ja kaikki lähtee lapasesta. Toisaalta vaikea perussairaus voi olla taustalla ja hoito vaatisi silloin moniammatillista osaamista, jota ei välttämättä löydy tällaiselta osastolta. Vammaisten ja vanhusten hoito vaatii hoitohenkilökunnalta pelisilmää, eikä siinä välttämättä henkilökunnan osaaminen riitä, vaan pitäisi olla yhteydessä perushoitopaikkaan.

Osastolla vaaditaan laaja-alaista osaamista, jotta pystytään tunnistamaan kaikkien perussairauksien taustalta tai tilanteesta psykiatrista hoitoa vaativa sairaus tai tilanne. Diagnoosien teko on vaikeaa, eikä kaikkiin tilanteisiin sopivia diagnooseja kannata heti antaa. Potilaan oma persoonallisuus tai perustilanne saattaa johtaa harhaan. Samoin taustalla vaikuttavat muut syyt, kuten elämäntilanne ja sukulaiset saattavat olla enemmän haitallisia sairautta diagnosoitaessa.

Kaikki hoito ei ole hyvästä. Potilaan pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti arkipäivän tilanteisiin takaisin eli hoito pitäisi olla lyhyttä, ettei laitostumista ehdi tapahtua, ja ettei oma-aloitteisuus kärsi.

Lääkitys voi olla hyvää tai huonoa. Liian voimakas lääkitys voi olla kohtalokasta, jopa taannuttaa toimintakykyä ja itsestä huolehtimista, lääkitään sairaammaksi. Lääkitys vaikeuttaa siten potilaan selviytymistä arkipäivän tilanteissa. Itsekin voi tulla lääkinneeksi itsensä hetkellisesti sairaammaksi, että kaikenlaista sitä sattuu, kun tarpeeksi vanhaksi elää, oh no!

Että jos on radion ruuvi löysällä osastolla, vika voi löytyä siitä ruuvistakin. Kierteet ovat kuluneet ja koko ruuvi pitäisi vaihtaa. Mutta ihmisen päätä on vaikeampi vaihtaa, pitää vain hyväksyä, että jokin ruuvi voi olla sielläkin hetkittäin löysemmällä ja tulee virheitä ihan arkipäivän tilanteissa, eikä aina ole kyseessä psykiatrista hoitoa vaativa sairaus. Sairaus voi parantua silloin kahdessa levätyssä päivässä tai ainakin viikossa.

Think so, että otetaan välillä rennommin ja ollaan ruuvi löysällä, oh no!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti