torstai 14. toukokuuta 2015

Tikusta asiaa, ei kuitenkaan Tiku ja Taku!? Think so!

Tikusta asiaa, ei kuitenkaan Tiku ja Taku!?

Tikusta voi kirjoittaa monenlaista asiaa, tikku on yhdistetty moneen muuhun sanaan. Tikkukaramelli eli kotoisemmin tikkari on varmasti kaikille tuttu, ainakin lapsuudesta, ja usein se tikkari oli palkinto jostakin tehdystä työstä lapsena.

Tikulla voi kaivella monenlaisia asioita. Aina ei sovi sohaista muurahaispesään, voi syntyä pakokauhu, kun kaikki muurahaiset ryntäävät kimppuun. Tätä sanontaa käytetään aikuisista, jotka puuttuvat liian kärkkäästi muiden asioiden hoitoon, aina kun ei kaikilla ole tarpeeksi hoitamista omista asioista, vaan ehditään siinä sivussa hoitaa sukulaisten, tuttavien ja naapurienkin kaikki asiat sujuvasti, ja paremmin kuin he itse ne hoitaisivat.

Linnun asioissa onkin usein hoitamista ja yhteistyöpalavereita on pidetty jo parin palaverin verran, tosin ilman pullakahveja, joka kyllä piristäisi kummasti, varsinkin jos olisi rusinapullat, niin ne rusinat voisi kaivaa ensin pullasta ja sitten syödä ensin pullat ja rusinat ikäänkuin jälkiruokana. Lapset ainakin harrastavat moista.

Tikku ”jossakin” on tuttu sanonta. Sitä käytetään joskus ihmisistä, jotka ovat myös kukkona tunkiolla. He ovat itsetietoisia ja itseriittoisia, oman etunsa tavoittelijoita. He kukkoilevat ja röyhkeilevät oikein olan takaa. Ainakin toisten ihmisten selän tai olan takana, ja monta kertaa tätä tikku ”jossakin” käytetään turhantärkeistä ja kielteisistä asioista tai ihmisistä. Kukin voi ymmärtää asian omalla tavallaan tai aina ei haittaa, vaikka ei ymmärräkään.

Tikusta on tehty monenlaisia pelejäkin. Tikkuja voi liikutella toisilla tikuilla, tikuista voi koota erilaisia hankalamman näköisiä ratkaisua vaativia rakennelmia. Näitä voi jokainen harrastaa rauhassa, kunhan ei leiki tulitikuilla. Siitä voi syntyä vaikka tulipalo, että varovaisuutta vaaditaan tikkuleikkeihin.

Tikku voi mennä hampaankoloon, ja siellä se on ikävämpi ainakin, jos hammaväli on liian kapea. Muutoinhan tarkoitus on kai puhdistaa hampaita, eikä saattaa sinne lisää roskaa hampaiden väliin tai tikku voi olla poskessa.

Tikkulla silmään, eipä kannata yrittää ainakaan silmää puhdistaa, muutoinkin sanonta on aika vaarallinen. Kokemusta on orapihlajan tikusta, joka lävisti ikävin seurauksin nuoren herran silmän. Syntyi vammakaihi ja sen myötä silmä operoitiin vakionäköiseksi. Sillä silmällä näkee siis vakiona kaikki asiat, ei kovin tarkkaan tai kovin kauas näe sillä ”tikku tökkäsi”silmällä.

Tikusta ei siis Takusta, voi kehittää monenlaisia uusia sanontoja, miten olisi tikku polvessa, ei povessa, josta polvessa on kokemusta. Oli maastoutunut Linnun polvitaipeeseen viikon verran niin hyvin, että sairaanhoitajaparka joutui puukolla tekemään pienen viillon, että sai pinsetillä kaivettua pään esiin, ja kas parisenttinen tikku sukeutui sieltä esiin. Kipu hellitti samantien, ja kävelyä lomareissulla tuli taas harrastettua.

Tikkua voi käyttää monenlaisena työkaluna. Tikku hakasena voi olla vaikka rintaliiveissä, vahingossa vaan voi ilkeästi tökkäistä omistajaansa. Tikkuja voi käyttää kiristämään esimerkiksi teltan naruja, kunhan ei kiristä liikaa. Naurut voivat mennä poikki ja teltta kaatua päälle, oh no!
Tästä muistui mieleen se talvellinen puolijoukkueteltan pystytys, joka meinasi olla ihan hengenvaarallinen ja vaatia nopeita sammutusjoukkoja, kuten armeijassa saattaisi olla. No täysi tuli oli kaminan alla, ja siinä sitten piippua korjailin, kunnes romahti koko kamina palasiksi.

Voi jestas mikä savu tuli laskeutuneen teltan sisään. Kovalla kiireellä nostin teltan laitaa, ja änkesin lunta kaminaan minkä ehdin. Tulipalo nimittäin telttapalo oli lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Oli siinä savunhajua kerrakseen vaatteissa ja Lintukin oli lähinnä nokisutarin näköinen.

Olisi ehkä joku tikku voinut olla pitämässä teltan naruja hiukan kireämmällä, ettei olisi teltta maata myöten laskehtinut. Mutta selvisin siitä kuitenkin palokuntaa kutsumatta, ja paria palanutta kämmentä lukuunottamatta ihan ehjin nahoin, eikä kenenkään tarvinnut edes elvyttää, oh no, think so!

Ja tikkuja voi käydä lainaamassa, tikuilla on siis monenlaista käyttöä ihan tavallisessa huushollissa. Lisää tikkuja löytyy monesta eri sanonnasta, mutta en ala niitä erittelemään tässä ja nyt, ”Tikusta asiaa” ei Takusta, oh no, think so!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti