tiistai 9. tammikuuta 2018

Huijarien uhrina

Petosrikollisuuden kohteeksi joutumisen riski on suuri, jos ihmisen elämässä kaikki ei ole kohdallaan. Huijatuksi voi joutua kuka tahansa. Ihmisen oma elämäntilanne voi vaikuttaa, kuten läheisen ihmisen kuolema, muu perheen tilanne, fyysiset vakavat sairaudet ja psyykkiset sairaudet.

Omassa tilanteessa oli todella monta riskitilannetta. Oli läheisen kuolema ja raskas saattohoito tehty, samoin oli oma vakava sairastuminen sydänsairauteen, oma ADHD ja paniikkihäiriö, sekä muu perhetilanne, jotka aiheuttivat laajan väsymyskierteen ja unettomuuden ja kaikkia mahdollisia perheen sisäisiä ongelmia käytettiin huijauksessa hyväksi.

Huijauksessa on vankisairaalan psykiatrin Hannu Lauerman mukaan tavallisten ihmisten inhimillisten heikkouksien raa'asta hyväksikäytöstä.

Petosten määrä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa ja kohteena on entistä iäkkäämmät uhrit. Huijatuksi voi joutua lähes kuka tahansa, sillä ihmisten täytyy elämässään yleensäkin luottaa muihin ihmisiin kohtalaisen paljon. Valepoliisien tai vaikkapa rakkaus- ja pyramidihuijausten uhriksi joutuminen ei tarkoita ihmisen tyhmyyttä, tai yksinkertaisuutta.

Omassa tapauksessani esiintyivät muiden henkilöiden lisäksi myös valepoliisi ja valelääkäreitä!

Lauerman mukaan ihmiset lankeavat tarinoihin, jotka tuntuvat täysin järjenvastaisilta ja toivovat elämässään tapahtuvan vielä kerran jotain hyvää. Maaperä on siis altis hyväksymään jonkun toivon tai hyvän sanoman vielä kerran elämässä.

Monet jättävät kuitenkin kertomatta rikoksesta muille, tai tekemättä rikosilmoitusta, koska rikoksen tekotapa voi olla sellainen, että sitä ei pysty todistamaan, tai siitä ei ole mitään hyötyä!

Omassa tapauksessani käytettiin laajasti hyväksi ns. katuteatteria, luotiin erikoisia tilanteita, valemediaa, sekä sosiaalista mediaa, ja muuta tietoliikennettä jne. Tilanteet olivat sellaisia, että ihminen ei valokuvaa vastapuolta, vaikka itse joutui valokuvatuksi, eikä osaa ottaa ylös henkilöiden nimiä, jos ne kerrotaan, tai rekisterinumeroita autoista!

Todisteet olisivat olleet hyviä tekijöiden selvittelyssä, mutta tilanteiden erikoisuus ja tapahtumien nopeus ei anna armoa, jää vain oman onnensa varaan! Tässä onkin juuri rikoksen tekijöiden taitavuus, häkellyttää uhria, hämätä, ja hävitä nopeasti paikalta, ettei saa todisteita! Tai käytetään sellaisia välineitä, ettei jää todisteita, tai ihminen ei valokuvaa itse viestejä tai talleta niitä muutoinkaan!

Lisäki huijauksen kohde voi kärsiä monilla muilla tavoilla rikoksen seuraamukset, ja rikoksen uhria seuraa huijauksen kohteena häpeä. Häpeän tunne voi estää näkemästä yksinkertaisesti tosiasioitta, että on joutunut huijatuksi.

Huijaaminen vaatii riskinottoa, ja järjestäytyneessä rikollisuudessa ollaan hyvin taitavia. Lauerman mukaan huijareilla on piirteinään psykopaatin piirteitä, heillä on välinpitämättömyyttä muiden ihmisten tuskasta ja mielipahasta. Psykopaattina esiintyvät ovat pinnallisesti miellyttäviä henkilöitä. Tämä piti paikkansa, luvattiin paljon hyvää ja kaunista, ja jopa luotiin henkilö, joka esiintyi tietyissä tilanteissa, ja sosiaalisessa mediassa sitten esitti kaikkea hyvää ja kaunista.

Monet muut asiat tukivat asian todellisuutta. Ihmisen aivopesu ja manipulointi tapahtuu pikkuhiljaa, ja lopulta ihminen alkaa uskomaan tarinan, joka on todellisuudessa huijareiden luoma. Ja näitä tapauksia on paljastunut paljon, ongelma ja kaava on samankaltainen maailmanlaajuisestikin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti