torstai 10. lokakuuta 2019

Haitalliset äänet

Äänet voivat aiheuttaa ihmiselle epämukavia tuntemuksia. Ihmiskorvin kuulumattomat infraäänet ovat haitallisia. Niiden vaikutuksia on tutkittu mm. tuulivoimaloiden läheisyydessä. Tuulivoimalat eivät ole hiljaisia, vaan niistä tulee myös ääniä. Tuleeko niistä infraääniä, sitä en tiedä, mutta muut äänet ovat luonnossa häiritseviä. Ehkä niihinkin tottuu paikalliset asukkaat.

Infraääniaseita on kehitelty jo pitkään, ja niistä on tietoja jo 1940-luvulta lähtien. Aseet ovat voimakasta kipua ja epämukavuutta aiheuttavia. Äänien on todettu aiheuttavan laajasti käytettynä mm. aivoinfarkteja ja sydäninfarkteja, ja nämä todennäköisesti lisääntyvät väestön keskuudessa, jos on voimakkaita infraääniä.

Sodankäynnin aseena äänet ovat näkymätön ase, joilla on laajoja vaikutuksia. Infraäänen biologisia vaikutuksia on epämukavuuden aiheuttaminen, sekavuus, kehon nesteiden värähtely mm. aivoissa, ja elimistössä aiheuttaa ihmisessä paljon vaikutuksia. On raportoitu mm. päänsärkyä, oksentelua, tahdosta riippumatonta ulostamista, ja sydänkohtauksia.

Infraäänten lähteitä pitäisi tutkia laajemmin. Teollisuuslaitokset, kaivokset, voimalaitokset ja muu iso teollisuus voi tuottaa infraääniä. Kaikkia vaikutuksia ympäristössä ei voida tietää ennakolta ja infraäänet voivat tulla kaukaa. Ne kantavat pitkän matkan päähän.

Ultraäänet taas ovat korkeita ääniä. Niiden vaikutukset ovat myös epämukavuutta aiheuttavia. Korvien tinnitus on epämiellyttävää, ja ne voivat aiheuttaa voimakasta kipua kehossa mm. korvissa. Ultraääntä käyttävät monet teollisuuden alat. Ultraääntä käyttävät myös eläimet kommunikoinnissaan.

Ihminen ei kuule näitä korkeita ääniä, vaan voi aistia tarpeeksi voimakkaat äänet kehossaan muutoin. Kuuloalueen laitamilla olevat äänet koetaan usein häiritsevinä. Ne aiheuttavat epämukavuuden tunnetta, kuten television vinkuminen, tai radiosta tuleva ylimääräinen korkea ääni aiheuttaa ikävän kuuloaistimuksen.

Äänien resonointi rakennuksissa voi myös aiheutta matalataajuista murinaa, ja liikenne aiheuttaa tuntuvia ääniaistimuksia. Rautatien jyrinä kuuluu kauas, samoin moottoritie aiheuttaa epämieluisan kokemuksen, jos on tottunut hiljaisuuteen.

Äänet ovat kaiken kaikkiaan terveysriski monille ihmisille. Tahalliset voimakkaat äänet ova ikäviä ja haitallisia ympäristössä. Ja vaikka ihminen ei kuulisi ääniä, hän voi reagoida niihin omalla kehollaan. Erityisherkille ihmisille jopa kännykäverkot ovat riski.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti