maanantai 23. lokakuuta 2017

Teknologiamurros 2013-2016 kooste 4

Geenimanipulointi on tullut tärkeäksi osaksi eri sairauksien hoitamisessa. Ihmisten kantasoluhoidot ovat mahdollistaneet monien ihmisten varaosien kasvatuksen sekä tautien hoidon.

Nanorobottien käyttö on yleistynyt lääketieteessä. Ihmisen elimistössä voi olla elimistön energiaa käyttävä pillerikamera, solun sisällä voi liikkua nanokokoisia robotteja, nanotasolla tapahtuu lääkkeiden jakelua, etäohjattavat ja biohajoavat implanttitekniikat ovat kehittyneet. Ihmisille voidaan asentaa lääkesiruja, syöpähoidoissa voidaan käyttää täsmähoitoa nanorobottien avulla, neuroimplanteilla voidaan parantaa hermoston toimintaa halvaantuneissa raajoissa. Nanorobotit voivat liikkua ihmiselimistössä mm. verenkierrossa ja soluissa ja ovat etäohjattavissa.

Ihmisen ikääntymiseen liittyviä tekniikoita ovat mm. nuoren veren käyttäminen, joka nuorentaa vanhojen aivojen soluja hiirikokeiden perusteella. Ikääntymisen hidastaminen on onnistunut ja muistisairauksia on pystytty osittain parantamaan tai hidastamaan. Näissä tekniikoissa on aloitettu ihmiskokeita. Kantasoluimplantteja on käytetty puuttuvien hampaiden kasvatukseen. Keinoverta on kehitetty, samoin keinoihoa ja muita ihmisen varaosia.

Aivoihin soveltuvia implantteja on käytetty mm. Parkinsonin taudin hoitoon. Neurologisia häiriöitä on voitu korjata, silmäimlanteja on kokeiltu. Aivojen toimintaan on pystytty vaikuttamaan sähkömagneettisilla menetelmillä. Tekniikan eteneminen on nopeaa.

Biorobotit ovat varustettu anturein ja kameroin. Niitä on kehitetty laajasti, ja biorobotteja voidaan käyttää mm. kasvien kasvun seurantaan ja tuholaisten torjuntaan yhdistämällä kasviin sähkönjohtimia ja elektroniikkaa. Biorobotit ovat etäohjattavia.

Sähköhoitomenetelmät ovat kehittyneet, ihmisen elintoimintoja pystytään pysäyttämään ja käynnistämään uudelleen, ja joissakin kokeissa sähköhoitoa on voitu käyttää antibioottien sijaan. Ihmiskehon jäähdyttäminen on parantanut traumapotilaiden hoitotuloksia.

Uusia energiantuotanto menetelmiä on kehitetty ja samalla akkujen koko on pienentynyt. Useat esineet saavat energiansa ympäristöstä. Langattomat latausmenetelmät ovat kehittyneet ja on useita sovelluksia, joissa laitteita on pystytty lataamaan 10 metrin etäisyydeltä. Langaton lataus voi toimia induktion tai infrapunalaserin avulla.

Suurteholaserit ja EMP-kanuunat ovat kehitetty elektronisten laitteiden tuhoamiseen, näitä käytetään sotilaskäytössä. Sädeaseet kehittyvät nopeasti ja näissä on koko pienentynyt, mutta tehokkuus lisääntynyt. Laseraseella voidaan pysäyttää mm. autoja!

Uudet elektroniset tiedonsiirtojärjestelmät mahdollistavat uusia maksutapoja ja uutta tekniikkaa sovelletaan erilaisilla maksuvälineillä. Langattomat välineet ja muu tekniikan kehittyminen  mahdollistavat valtavien tiedonsiirtojen määrän ja tallennuksen pilvipalveluissa!

Maanpäällisten robottien ohjaamista voidaan hoitaa satelliittien välityksellä. Robotisaatio mahdollistaa uusia taide-elämyksiä ja uusia tapoja tuottaa täysin uusia taide- ja viihdemuotoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti