sunnuntai 18. elokuuta 2019

Hiljainen tappaja

Monet seikat olivat vaikuttaneet miehen käytökseen. Mahdollisesti hänen käytettiin kongitiivista käyttäytymisterapiaa negatiivisessa merkityksessä. Hänen ajatteluaan oli muutettu tavalla, joka sopi naisen tarkoituksiin. Häntä oli manipuloitu, aivopesty, ja hänen mielenhallintaa oli muutettu, ja tunteita oli hyväksikäytetty.  Häntä oli muokattu sillä tavoin, että hän oli sopiva siihen tarkoitukseen, mihin häntä käytettiin.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia muuttaa ihmisen ajattelumalleja. Ihmistä rohkaistaan ottamaan kontrolli omasta ajattelustaan ja muuttamaan ajatteluaan pois negatiivisista ajatuksista. Esittämällä kysymyksiä ja vertauksia, voi saada toisen ymmärtämään, että hänen ajattelunsa ei ole hyödyllistä. Ihminen voidaan johdattaa ajattelemaan tavalla, jolla haluat hänen ajattelevan. Monet ajattelumallit tulevat ihmisen lapsuudesta ja ovat melko pysyviä malleja, mutta niitä voidaan kuitenkin muuttaa monilla tavoilla. Ihminen saadaan katsomaan asioita toisesta perspektiivistä ja ajattelemaan uudesta näkökulmasta.

Ihmisten ajattelumalleissa on vääristymiä. Ihmiset olettavat helposti asioita, joita he eivät tiedä. He saattavat olla silloin väärässä. Asiat nähdään mustavalkoisina, tai kaiken on tapahduttava heti tai ei koskaan. Ihmiset märehtivät asioita, ja eivät pääse lopputulokseen. Yleistäminen on vaarallista, koska asiat voivat kuitenkin tapahtua eri tavalla tai muutoin muuttua.

Et voi tietää toisen ihmisen ajatuksia tai lukea niitä, vaan sinun kysyttävä mielipidettä tai asioista, jos haluat varmistua toisen ihmisen mielipiteistä tai asioiden oikeellisuudesta. Oman itsensä aliarvostaminen, mustamaalaaminen, tai negatiivinen ajattelu ei paranna asioiden tilaa. Älä syytä muita asioista, vaan tartu itse toimeen.

Älä ajattele pelkästään menneisyyttä tai tulevaisuutta, joihin voit vaikuttaa paljon vähemmän kuin nykyisyyteen. Menneisyyttä et voi muuttaa, ja tulevaisuutta et voi tietää. Älä ole muiden mielipiteiden varassa, vaan toimi itse. Älä luo katastrofia, tai asiat eivät ole koskaan niinkuin niiden pitäisi olla. Syitä on helppo keksiä lisää, ja vaipua epätoivoiseen tilaan.

Positiivisessa mallissa olettaminen pitää lopettaa, ja tehdä päätökset faktojen perusteella. Elämä ei ole mustavalkoista, vaan siinä on paljon sävyjä. Yritä löytää valoisa puoli kaikesta, olet ehkä oppinut enemmän tai tiedät enemmän vaikeuksien tai sairauksien kautta.

Elämä ja ihmiset muuttuvat, ja aika kuluu. Etsi hyvää itsestäsi. Huomaa ja arvosta nykyisyyttä ja ole kiitollinen hyvistä asioista elämässäsi. Elämä ei koskaan ole sitä mitä sen pitäisi olla. Sen sijaan työskentele sen eteen, mitä haluat saavuttaa. Huomioi, että voi olla väärässä, tai teet omia virheitäsi myös. Mieti, kuinka voit korjata niitä.

Mutta miksi mies ei hallinnut itse elämäänsä? Hänen ajatteluaan oli johdettu kielteiseen suuntaan. Häntä oli pidetty silmällä. Hän kuuli arvostelua monelta taholta. Hänen ammattitaitoaan ja elämäänsä kyseenalaistettiin. Hän koki epävarmuutta, epätoivoa ja epäonnistumisia työssään ja perhe-elämässään. Hän pystyttiin horjuttamaan monin tavoin. Häntä muistutettiin menneisyydestä, lapsuudesta ja muistot eivät aina olleet hyviä. Hänen itsetuntonsa oli huono ja syyllisyys korostui hänen elämässään. Ihmisestä tulee usein kyyninen, ja jopa itsetuhoinen. Hän ei osannut varoa, vaan teki virheitä monissa asioissa. Hän eli paikoin menneisyydessä ja luotti liikaa tulevaisuuteen. Hänen olisi pitänyt elää nykyisyydessä. Hänen ajatteluaan ohjattiin pienin askelin toivottuun suuntaan, ja siten, että hän itse ei tunnistanut vaaroja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti