keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Tositv:ssä 24/7!

Ihminen on nykyään kohteena monenlaiselle kuvaamiselle ja muulle tallentamiselle, halusipa hän sitä tahi ei. Monissa paikoissa on videovalvontaa, erilaisia tunnistamisvälineitä, muita seurantalaitteita ja kulun valvontaa. Kukaan tuskin arkipäivässä välttyy tältä.

Ihminen voi olla seurantakohteena jopa 24/7 ilman, että hän itse tietää sitä tai hän voi toki tietääkin sen itse. Seurantalaitteet voivat olla fyysisiä ja näkyviä laitteita tai näkymätöntä ja huomaamatonta tekniikkaa, sitäkin on tarjolla paljon.

Näkymättömän seurannan mahdollistaa mm. elektromagneettinen kenttä, joka voidaan luoda ihmisen ympärille näkymättömin laittein. Kenttä toimii sekä tietoa vastaanottavana että lähettävänä. Kaikki tekniikka mahdollistaa tiedonvälityksen ajasta ja paikasta riippumatta ja reaaliaikaisesti. Tästä tekniikasta en kerro enempää, siitä on saatavilla tietoja netistä yllin kyllin.

Näkyvämpää tekniikkaa ovat normaalit kännykät, tabletit, läppärit, pöytätietokoneet ja melkeinpä kaikki mahdolliset tietotekniikkaa käyttävät kodinkoneet. Ihmistä voidaan äänittää hänen omalla kännykällään milloin ja missä tahansa ilman, että hän itse tietää nauhoituksesta. Samoin läppärin ja puhelimen kuvaustoimintoja voidaan käyttää etänä.

Kenenkään elämä ei ole salaista, koska kaikki tietojärjestelmät ovat murrettavissa olevia. Jopa saunan saa etänä päälle, sekin mahdollistaa haitanteon tai tuhopolton. Tuskinpa moni edes näin ajattelee, mutta aina on sellaisia henkilöitä, jotaka käyttävät toisten ihmisten tietokoneita ja kännyköitä haittaohjelmien alustana ja tiedon urkkimiseen, valokuvaamiseen, ja nauhoittamiseen ilman omistajan tietoa. Kamera voi olla jopa kuvaruudulle piilotettuna ilman, että ihminen sitä itse tietää.

Nykyiset kamerat ovat hyvin pieniä, jopa kärpäsen kakan kokoinen täplä voi toimia kamerana. Se voi lähettää dataa reaaliaikaisesti. Myös silmän piilolinssikamera kuuluu nykyajan varusteisiin. Sitä ei huomaa ulkopuoliset ja sillä voidaan kuvata kaikkialla, mihin ihminen itse pääsee. 

Olen nähnyt kaikenlaista tekniikkaa olevan käytössä. Ymmärrän hyvin, että jokainen ihminen voidaan esittää epäedullisessa valossa sosiaalisessa mediassa. Ihmisten salakuvaaminen mahdollistaa kaikenlaisen materiaalin jakamisen reaaliaikaisesti.

Tästä voi olla yksittäiselle ihmiselle paljon haittaa, kuten oli ns. risumiehelle, jonka fyysinen ja psyykkinen kunto ei kestänyt suurta julkisuutta saanutta haitantekoa!

Jokainen voi itse miettiä hankkiessaan tietoteknisiä laitteita, miten paljon niitä käyttää, ovatko ne turvallisia vai hyväksyykö sen, että voi olla kuvauskohteena jopa 24/7? Tämä lienee tulevaisuudessa monen kohdalla todellisuutta. Ihminen on tositv-kohteena ilman omaa tietoaan jopa sen 24/7 ja hänen tietojaan ja elämäänsä voidaan käyttää hyväksi monin tavoin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti