perjantai 14. huhtikuuta 2017

Uutta teknikkaa hyötykäyttöön

Ihmisen elämä on monimutkaista. Mutta on käytössä jo paljon tekniikkaa, jota voitaisiin hyödyntää moni tavoin ihmisen elämän helpottamiseksi ja ihmisen selviämiseen kotona pitempään ja itsenäisemmin.

Pienet nanorobotit ja mikrorobotit tarjoavat paljon uusia mahdollisuuksia mm. vanhuksille, vammaisille tai muutoin vain yksin asuville ihmisille. Niitä voidaan hyödyntää ihmisen tarpeisiin monin tavoin.

Robotit voivat toimia ajasta ja paikasta riippumattomasti esimerkiksi satelliittiyhteyksien avulla. Toki toisessa päässäkin tarvitaan ihminen, joka ohjelmoi ja ohjaa robottien toimintaa. Samoin kaiken valvonnan ja tiedonvälityksen analysointi on tärkeää, jotta ihmisen tarpeet tulevat huomioiduksi. Turvallisuustekijät ja eettiset tekijät tarvitsevat kuitenkin vielä lainsäädäntöä ja paljon muuta julkisuutta, jotta järjestelmistä tulisi toimivia ja ihmisen hyvinvointia palvelevia.

Ihmisen terveydentilan valvontaan roboteilla on suuria mahdollisuuksia. Voivathan ne mitata ihmisen elimistön toimintaa etäkäytössä monin tavoin. Ihmisen hengityksen ja sydämen toiminta voidaan mitata, samoin ruumiinlämpö sekä muut elimistön toiminnat ja tarpeen vaatiessa voidaan tehostaa elimistön toimintoja. Robotit voivat mitata ihmisen verensokerin ja muut tarpeet etänä, ja annostella ihmisen tarvitsemat lääkkeet ja muut ravintoaineet.

Ihmiselle annetaan oikeat toimintaohjeet etänä, tiedonvälitysjärjestelmä tuo ihmiselle puheen joko sisäisesti tai ulkoisesti hänen oman valintansa mukaan.

Voidaanko myös muita ihmiset elämän tarpeita tyydyttää, siihen en ota kantaa, se on jokaisen ihmisen oma valinta?!

Sosiaalisesti järjestelmä toimii seurana ja ihminen voi kuulla ja keskustella tiedonvälitysjärjestelmän avulla ilman näkyviä laitteita ja se voi tapahtua missä tahansa ja milloin tahansa. Ihminen ei koe olevansa yksin missään tilanteessa. Ihminen voi kommunikoida ilman näkyviä sanoja, koska hänen esipuheensa voidaan lukea suoraan kurkunpäästä ilman, että hän ääneen sanoo mitään. Tekniikan avulla on mahdollista myös tulkita halvaantuneen ihmisen ajatukset.

Monia mahdollisuuksia on käytössä uusien tekniikoiden avulla auttaa ihmisiä elämäntilanteissa. Monet tekniikat ovat kehitetty muihin tarkoituksiin, mutta voisiko niitä ottaa avuksi yksinäisten, sairaiden ja vanhojen ihmisten elämään.

Kuka olisi se auttava ja hyvää tahtoa palveleva taho, joka kehittäisi tällaista järjestelmää palvelutarkoituksiin? Koko tekniikkahan on jo käytössä muissa tarkoituksissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti