tiistai 15. maaliskuuta 2016

Kuuntelemassa pöllöjä

Tulin juuri pöllöretkeltä. Aloitimme ystävien kanssa iltakahdeksalta ja lopetimme retken Jyväskylään puoli kolmelta yöllä. Ajoin reilut 220 kilometriä Laukaassa, Äänekoskella ja Konnevedellä.

Kuulimme 21 pöllön äänet. Lajeista runsain oli helmipöllö (Aegolius funereus), sitten viirupöllö (Strix uralensis).  Huuhkajia (Bubo bubo) kuulimme kaksi, sarvipöllöjä (Asio otus) kolme ja lehtopöllöjä (Strix aluco) kaksi.

Pöllöjen kuuntelu keväällä on lintuharrastajien suosima harrastus. Pöllöjähän pääsee harvoin näkemään ja kuunteleminen on siten paras tapa tutustua näihin lintuihin. Pöllöt ääntelevät hämärän laskeuduttua ja osa on äänessä koko yön. Jotkut lajit saattavat olla aktiivisia päivälläkin, mutta parasta kuunteluaikaa on ilta ja iltayö. Nyt oli hyvä sää kuuntelua varten. Toisinaan tosin voi olla huono sää, ettei pöllöt juurikaan ääntele tai tuuli tai lumisade haittaavat kuuntelua.

Tänään oli hyvä kirkas tähtitaivas ja kuun sirppi valaisi maisemia, ja näimme myös revontulia (aurora borealis).

Vielä jäi joitakin pöllölajia kuulematta, mutta harvoin pääsee kuulemaan kaikkia lajeja, vaikka kävisikin useamman kerran kuuntelemassa pöllöjä!


 Kuvassa revontulia Kuusamossa lokakuussa 2015.


Varpuspöllö Tourujoen luontopolulla marraskuussa 2015.

 Kuvassa hiiripöllö, joka on kuvattu Kuusamossa lokakuussa 2015.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti