maanantai 7. maaliskuuta 2016

Pronssin valusta

Olen opiskellut pronssin valua Liukkosen Erkin pitämillä kursseilla työväenopistossa aikaisemmin. Tekemiset eivät lopu ihan heti, kun nyt on aikaa ensi kesänä näitä valmistella loppuun, ja jää jotain pysyvääkin jälkeen. Yhden enkelin sain valmiiksi ja se on veljelläni, että saisi laittaa sen vanhempieni ja isovanhempieni haudalle.

Valussa muotin tekeminen tai mallin tekeminen on tärkeä vaihe, muodostuuhan esimerkiksi kävystä, paperilautasesta tai kynttilästä sitten valettu teos. Tehdään aluksi yleensä kipsi tai silikonimuotti tehtävästä työstä. Muotti tulee kappaleina, ja lopullinen työ tehdään vahamuotiksi. Käpyjä tai paperilautasta voidaan käyttää sellaisenaan, ja paperilautasta voidaan vahalla päällystää, että saadaan tarpeeksi paksu muotti, tai kuten kynttiläenkelit on käytetty sellaisenaan muottina.

Valmis muotti laitetaan kipsihiekkaseoksen sisään ja poltetaan vaha tai puu tai paperi pois, ja lopulta muotti on valmis ja sula pronssi sitten kaadetaan muottiin tehtyjä kanavia pitkin. Jotkut valmiit esineet käyvät muotiksi sellaisenaan, kuten pienehköt palavaa materiaalia olevat kynttilät, tai puuesineet. Esimerkiksi vauvan kengistä voi tehdä teoksen, onhan kengät pois palavaa ainesta! Sellaiset haluaisin joskus valaa vielä, lasten pienet kengät! Kovin paksu ei kuitenkaan pronssikerroksesta saa tulla, koska se ei kestä vaan räjähtää! Siksi muotin teossa on paljon eri vaiheita, ja laitan vain pintapuolista tietoa, koska valmiin pronssivalun tekeminen on aikaa vievää ja lopullista työtä voi hio ja käsitellä sitten oman makunsa mukaan.

Laitan tähän puolivalmiista valetuista töistäni kuvia, ja nämä vaativat käsityötä kovasti, jotta saadaan puhdas pinta esille, edessä on kovasti hiontaa, ja työkalujen käyttöä. Nämä työt odottavat kesää ja aikaa, jolloin pääsee niitä autotalliin käsittelemään. Sisällä talossa ei oikein voi metallitöitä tehdä, koska roiskeita aina tulee, ja ne pitää taltan ja vasaran kanssa ottaa ensin pois. Sitten hiotaan ja kiillotetaan pinta, ja lopulta pitäisi tulla teoskin, vaikka aikaa kuluu joskus enemmänkin ennenkuin kaikki työt on tehty!

Kellossa on tekstit paikkaunta: Laukaa 1988, tontin ostovuosi, ja tontin nimi: Onninmäki!









!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti