torstai 10. maaliskuuta 2016

Luontokohteita; Sheffield



MATKAKERTOMUS 2013: Sheffieldin kaupungin luontokohteita Englannissa

Kaupungissa on paljon suojelukohteita ja näitä oli aidattu ja sijoitettu asutuksen keskelle. Kohteet on jätetty luonnontilaiseen kuntoon, vain muutama puupenkki tai levähdyspaikka on laitettu alueelle, sekä roska-astiat. Kohteet olivat helposti saavutettavissa. Kaikki olivat merkitty ja numeroitu, joten ne olivat helppo paikallistaa. Maastot olivat helppokulkuisia ja polkuja ja levähdyspaikkoja on sijoitettu sopivin välimatkoin. Luonnontilaisiin metsiin pääsi suoraan asutusalueiden keskellä. Kaupungin laitamilla on myös isohko kansallispuistoalue.
Vanhaa puustoa oli paljon, ja kyyhkyt, tikat, tiaiset, punarinnat ja rastaat tunnistin talviaikaan alueilla viihtyviksi linnuiksi. Puusto ja kasvillisuus olivat lehtipuuvaltaista ja runsaasti oli aluskasvillisuutena mm. murattia, villiä valkosipulia ja erilaisia sammaleita. Myös ikivihreitä piikkipensaita, ehkäpä mistelin sukulainen, ja varpukasvillisuutta oli myös mm. mustikkaa ja pientä kanervaa muistuttavia kasveja. Alueita ei ollut ns. viimeistelty, vaan ne olivat jätetty luonnontilaisiksi, ja alueilla oli paljon suuria vanhoja puita, lahonneita ja kaatuneita puita. Täysin roskaamiselta alueet eivät ole kuitenkaan välttyneet.
Yksi parhaimmista kohteista oli noin reilun kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Tämä alue on vanha kaunis jokilaakso. Kasvillisuus on luonnontilaista, kulkureittejä on paranneltu, ja jätetty vanhoja patoja ja kanavia, joita on rakennettu sinne mm. myllyä varten. Rakentamisessa on hyödynnetty jo olemassa olevat vanhat kivet. Vanhoja rautarakenteita on jätetty paikoilleen. Kivikkoinen joki mutkitteli laaksossa ja vieressä oli vanhoja kanavarakennelmia. Tämä on suosittu retkeily- ja ulkoilualue. Itse näin paljon lintuja, mm. koskikara, kyyhkyjä, punarintoja, rastaita ja sorsia. Luonnonsuojelualueita on joen lähiympäristössä, ja luonnon metsikköalueita myös. Polku on 8 kilometriä jokivartta pitkin. Lisätietoja: http://www.rivelinvalley.org.uk/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti