keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Mosaiikkityöt





Teimme omassa pihassamme Leppäveden Marttojen kanssa mosaiikkiruukkuja, ja ohessa lyhyt ohje mosaiikkitöiden tekemiseen. Kuvissa on Marttojen tekemät ruukut ilman saumausta ja sitten saumattuna!

Mosaiikkityöt

Tarvikkeet:
valmiiksi rikottuja laattojen paloja, lasimosaiikkia, rikkinäisiä astioita, pieniä kiviä, simpukankuoria
papukaijapihdit tai laattapihdit
saneerauslaastia, tai vedenkestävää liimaa, esim. Kerafix kaakeliliima
saviruukkuja ruukkutöihin
vanerilevypohjia peilitöihin
saumauslaastia
pieniä lastoja tai kertakäyttöveitsiä
pesusieniä, riepuja, suojakäsineet, suojalasit, kangaskassi, sanko
vanhoja muovisia rasioita laatanpalojen lajittelua varten

Keraaminen laatta rikotaan joko vasaralla tai laattaleikkurilla halutun kokoisten palojen saamiseksi. Laatat kannattaa rikoa kangaspussissa tai vanhan pyyheliinan sisällä ja käyttää tarvittaessa suojalaseja. Laatat rikkoutuvat eri tavalla, ja kannattaa kokeilla yhdella laatalla, miten laatta rikkoutuu. Laatat kannattaa rikkoa sopivan pieniksi paloiksi ruukkuja varten, ja peilien kehyksiin voi käyttää suurempiakin paloja.

Laatoista asetellaan erilaisia kuvioita ja kuviota voi piirrellä paperille tai hahmotella valmiilla laattojen palasilla. Valmiin mallin voi piirtää tasaiselle alustalle tasotöitä tehdessä. Laatat kiinnitetään alustaan laattaliimalla tai laastilla. Pahville tai levylle tehdessä voi käyttää myös erikeeperiä palasien liimaamiseen.

Laatoista kannattaa valita suunnilleen samanpaksuisia palasia työhön. Voi myös kokeilla tarkoituksella eri vahvuisia palasia, jos haluaa vaihtelevamman pinnan. Vanhoja rikkinäisiä astioita voi myös rikkoa sopiviksi paloiksi. Kannattaa huomioida laattojen tai astioiden lasitus ja terävät reunat ja käyttää suojakäsineitä.

Laattojen välit saumataan noin vuorokauden kuivumisen jälkeen. Saumauslaasti tehdään ohjeen mukaan. Saumauslaasti levitetään saumauslastalla ja siistitään ruukun pohja ja reunukset. Laattojen pinta puhdistetaan kostealla sienellä tai rievulla. Saumauslaasteja on saatavilla useita eri värejä. Kun saumauslaasti on kuivunut, voi laatan palaset puhdistaa ja kiillottaa puhtaalla rievulla. Työt kuivuvat valmiiksi muutamassa vuorokaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti