keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Äänten kuuleminen

Ihmisten kuulemat äänet on yhdistetty uskonnolliseen kokemukseen, tai mielenterveyden häiriöihin. Nykyisin kuitenkin tunnustetaan, että tavallinen ihminen voi kuulla ääniä ilman mitään uskonnollista kokemusta tai mielenterveyden häiriötä. Ääniä kuuleva ihminen voi siis olla kuka tahansa ihminen, joka on mielenterveydeltään normaali.

Äänien kuulemisessa on tärkeää vertaistuki ja ohjeiden saaminen elämänhallintaan. Äänien noudattaminen tai manipuloituminen tapahtuu herkästi varsinkin hiljaisten äänien suhteen. Ihminen ei osaa erottaa, puhuvatko äänet totta vai ei!

Äänien sanomaa ei pitäisi noudattaa missään tilanteessa. Äänet voivat ohjata ihmistä väärään toimintaan, jos hän alkaa noudattamaan äänien sanomaa. Äänet voivat toki auttaa ja ohjata ihmistä, mutta ihmisen kannattaa pitää oma mielipiteensä, ja hallita itse omaa elämäänsä.

Äänet voivat häiritä normaalia elämää. Nukkuminen voi olla vaikeaa kuullessaan ääniä 24 tuntia joka vuorokausi. Äänet voivat olla ilkeitä tai ikäviä, jolloin ihminen kokee mielipahaa tai masentuu. Ne voivat arvostella ankarasti ihmistä. Ihmisen pitäisi kuitenkin käsittää, että ei pahastu tai masennu, vaan toimii omana itsenään.

Vertaistukea on saatavilla Suomessakin äänien kuulemiseen. Ääniä kuulevat ihmiset ovat samassa asemassa, olipa äänien kuulemisen taustat millaisia tahansa.

On jopa esitetty, että äänien kuulemista ei pysty millään lääkkeillä lopettamaan. Voi vain auttaa selviytymään muutoin elämässä. Tietyt lääkkeet auttavat rauhoittumaan ja nukahtamaan äänistä huolimatta.

Ääniä kuulevia on arvioitu olevan 5 - 28 prosenttia ihmisistä. Äänet on yhdistetty skitsofreniaan yleisesti, mutta laaja joukko terveitä ihmisiä kuulee myös ääniä.

Itse muistan kuuleeni lapsena ääniä (edesmenneen mummoni puhe tai vastaavat äänet), ja myöhemmin ainakin vuodesta 2011 lähtien enemmän tai vähemmän jatkuvasti. Ehkä jo kymmenen vuotta jo aikaisemminkin satunnaisesti.

Manipuloiduin äänistä itsekin aluksi, ennenkuin tajusin, että ne toimivat vain taustalla, eikä niitä tarvitse noudattaa! Käskyjen noudattaminen on vaarallista!!!!!

Lähde: mentalhealth.org.uk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti