perjantai 26. huhtikuuta 2019

Äänien kuulemisesta

Nyt vihdoin aloin tutkimaan tilaamaani kirjaa: "Hearing voices, demonic and divine, Scientific and Theological Perspectives" Kirjan on kirjoittanut professori Christopher C. H. Cook. Hän on suorittanut lääketieteen opinnot Lontoossa ja toiminut psykiatrina, sekä pappina.

Kirjassa on laajoja tutkimuksia äänien kuulemisesta. Lähtökohtaisesti äänien kuuleminen on yhdistetty mielenterveydenhäiriöihin tai uskonnollisiin kokemuksiin. On kuitenkin huomattu, että ihmiset kuulevat ääniä ilman että heillä on mielenterveyden häiriöitä tai uskonnollisia kokemuksia. Kirjassa esitellään psykologista ja monitieteellista tutkimusta äänien kuulemisesta ja viime vuosina on saatu uutta tietoa äänien kuulemisesta.

Mielenkiintoisia havaintoja on tehty mm. äskettäin leskeytyneiden ihmisten tutkimuksissa. Englantilaisessa tutkimuksessa melkein puolet koki jonkinlaisia kokemuksia puolisonsa läsnäolosta: 14 prosenttia näki puolisonsa, 13 prosenttia kuuli puolisonsa puhetta, ja kolme prosenttia koki puolisonsa koskettavan heitä. Ruotsalaistutkimuksessa luvut olivat vielä suuremmat. Äänien kuuleminen on siis paljon yleisempää kuin oletetaan ja kokemukset ovat hyvin todentuntuisia. Hallusinaatioita ei siis voida pitää mielenterveydenhäiriönä näissä tutkimuksissa vaan niillä on oltava muu selitys.

On mielenkiintoista nähdä, miten vähän Suomessa todella tiedetään äänien kuulemisesta! Jokainen ääniä kuuleva on suomalaisen psykiatrian mukaan mielenterveysongelmainen. Mutta moni tuntemani kanssakulkija on kohdannut myös sen tosiasian, että mitkään lääkkeet eivät poista heidän kokemuksiaan äänien kuulemisesta.

Ihmiselle jää silloin ainoaksi keinoksi sopeutua äänien kuulemiseen. Siihen olisi siis ensisijaisesti pyrittävä löytämään muita ratkaisuja. Ihminen voi tarvita tukilääkitystä päästäkseen itse itsensä herraksi, jos äänet ovat onnistuneet saamaan hänet valtaansa. Tukilääkitys auttaa mm. paniikkihäiriöissä päivällä, tai nukahtamisessa, sillä jatkuva äänimaailma voi estää ihmistä keskittymästä, tekemästä töitään, tai nukahtamasta. Ihminen saattaa myös pelätä äänimaailmaa, ja äänien uhkailua ja ilkeilyä, syytökset ja muu pitää pystyä purkamaan toisen ihmisen tuella, että pääsee asioiden kanssa eteenpäin.

Ihminen tarvitsee ennenkaikkea vertaistukea, ja tietoa, miten ääniin pitäisi suhtautua. Pitääkö niitä noudattaa ja mikä on oikeat tapa. Olisi vältettävä turhia lääkekokeiluja ja pakkolääkitystä, koska näiden haitat voivat olla saavutettuihin etuihin todella vähäisiä. Ihminen voi vaurioitua ylilääkittynä! Hänestä voi tulla täysin toimintakyvytön ja apaattinen ja elämänhalunsa menettänyt yksilö!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti