torstai 22. joulukuuta 2016

"Ääniseinistä"

Olen lukenut jostakin ns. ääniseinistä, joissa luodaan illuusio kaikuvista kaukaa tulevista äänistä, saatiin aikaan ilmassa liikkuvilla pienillä roboteilla, jotka ovat näkymättömiä.

Ihminen kuulee äänet kun huuto aavikolta tai erämaasta, eli kaukaa tulevana kaikuna tuleva puhe tai äänet. Tuntuu kuin seinät huutaisivat hänelle, tai metsä puhuisi hänelle. Ääni tuntuu tulevan luonnon keskeltä, eikä siinä ole mitään tai ketään, kuka puhuisi hänelle. On vain tyhjä ja autio luonto tai tila. On tavallinen katu tai muuta liikennettä.

Efektin luominen aiheuttaa tunteen, kuin liikenteen meteli tai koneiden ja laitteiden äänet puhuisivat hänelle. Ääni muuntuu puheeksi, joka tulee hänelle kaikuna korviin, ihan selvästi ymmärrettävät sanat. Mitä tahansa kieltä voidaan puhua, tai mitä tahansa ääniä tuottaa!

Tätä ilmiötä olen ihmetellyt ja muistan lukeneeni tästä ilmiöstä jo aikaisemmin jonkun pelilehden sivuilta. Harmi, että en ole ottanut tietoja talteen. Kyseessä on siis peli- ja elokuvateollisuuden käyttöön luotu kaikuva ääniefekti!

Nyt olen saanut tietoja häirityiltä ihmisiltä, ja he ovat ihmetelleet esimerkiksi kylmäkoneiden huutoa kaupoissa, tai jatkuvaa liikenteen ääniä, autoja ja moottoripyöriä sellaisissa ympäristöissä, missä näitä ei ole.

Ainoa selitys lienee äänien luominen ihmistä lähelle siten että hän ei näe mitään, vaan kuulee ainoastaan itse nämä äänet. Ne pystytään tuottamaan vain hänelle, siihen on tekniikka olemassa. Tämä lienee äänihäirinnän perusolemus, jolla ihmiselle puhutaan ilman toisten tietoa.

Nyt kaipaisin peliteollisuuden henkilöiltä äänitekniikasta lisätietoja, mutta tässä kuvaus kaiusta, joka tuntuu tulevan kaukaa, kuin avaruudesta!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti