tiistai 20. joulukuuta 2016

Viestinnästä

Kirjoitin kerran äänipäiväkirjaa ihan huvikseni yhtenä aamuyönä jo kauan aikaa sitten, siten kuin sitä oli neuvottu tekemään. Tuli aika huono kirjoitus, jossa häiritsijät selittivät, mitä he olivat tehneet huonontaakseen kaikkien ihmisten asioita ja saaneet kaikki asiat sekaisin.

Ymmärrän hyvin häirintäkokemukset muidenkin ihmisten osalta. Heille puhutaan asioista eri ihmisten äänellä tai nimissä, kerrotaan kaikenlaista ihan keksittyä tarinaa, että laitetaan kehoon jotain aineita tai että poistetaan elimistöstä kaikenlaista, ja yritetään manipuloida ihminen tuntemaan kehossaan tiettyjen aineiden poiston tai muuta ihmeellistä. Kyseessä on siis hypnotisointia muistuttava kokemus, ja varsinkin jos ihminen on erittäin väsynyt tai muuten huonosti nukkunut, voi hän haksahtaa luulemaan, että se mitä he sanoivat on totta. Samoin jatkuvasti toistuva tarina tai kertomus saa ihmisen lopulta luulemaan, että kaikki on totta, tai sama viesti tulee useamman kanavan kautta. Silloin sosiaalisessa mediassa vaikuttavat valeprofiilit, jotka antavat valheellista viestiä, samoin kuin muu häirintä sitten tukee tätä kaikkea valheellista maailmaa. Ei ihme, että sairaat ja loppuun asti väsytetyt ihmiset ovat sitten sekavia asioissa, kun on jäljellä vielä tämä yksi äänitekniikan keino. Vääristellä viestintää, tai laittaa virheellisiä viestiä puolin ja toisin? Kokemuksia on taas ihan tarpeeksi siitäkin tavasta.

Toiset ihmiset silloin kuulevat tosiaan väärän viestin. He eivät pysty ymmärtämään, että henkilö ei todella ole sanonut niin. Se tuntuu käsittämättömältä, että tekniikkaa ei uskota. Tästähän on paljon tietoa viranomaisilla, ja se lienee laajempi ongelma konfliktialueilla, jossa sitä käytetään häirintänä teleliikenteessä. Kännykän viestit voidaan myös muuttaa toiseen muotoon.

Äänitekniikka mahdollistaa paljon muutakin, ihmiselle voidaan puhua sellaisten tekniikoiden kautta, jotka on kehitetty johonkin salaisempaan operaatioon.

Ruotsalaiset opiskelijathan lunttasivat tentissä, se lienee yksi tunnetuimmista tapahtumista. Reaaliaikaisesti lähetettiin kysymykset huomaamattomien kameroiden avulla tai nauhoitettuina voidaan sama myös tehdä, koetilanteen ulkopuolelle. Muistaakseni noin 80 opiskelijaa jäi kiinni tästä, he hyötyivät saamistaan kuiskauksen omaisista vastauksista tai tiedoista tenttikysymyksiin koetilanteessa.

Vastaukset tulevat siis niin hiljaisena äänenä vastaanottajille, että muut huoneessa olijat eivät voi tietää. Voi kuulua ainoastaan jotain korkeaa ääntä, mutta moni yhdistää sen johonkin ilmastointiin tai televisioon tai muuhun tekniseen laitteeseen. Sitä ei pidetä minkään äänitekniikan osana.

Tämän kaltaisia menetelmiä on kehitetty useampia, ja niiden avulla voidaan sekoittaa viranomaisten viestintää, tavallista puhelinliikennettä tai mitä tahansa tehdä, tilanteessa jossa ihminen puhuu toisen kanssa, sanat voidaa tekniikan avulla vääristää.

Jokainen ymmärtää laajat ongelmat tilanteissa joissa on näkymätöntä äänitekniikkaa, jota muut eivät pysty havaitsemaan, ainoastaan kohdehenkilöt tietävät ne. Näin mitä tahansa toimintaa voidaan harrastaa ilman, että kukaan pystyy valvomaan tietojen vaihtoa reaaliaikaisesti. Vaaditaan siis jonkinlainen lähetin ja vastaanotin, ja ihmisen korva kuulee sitten sen salaisen sanamon ilman, että kukaan muu tietää mitään siitä.

Pelottavaa lienee, että tekniikka palvelee kaikkia tekniikan tuntevia ihmisiä, jokainen ymmärtää järjestelmän mahdollisuudet. Kuka tahansa ihminen voidaan varustaa tekniikalla vakoilutehtäviin, tai muuhun rikolliseen toimintaan, sitä voidaan käyttää häirintänä ihan missä tahansa, ilman että kukaan viranomainen tietää. Ihmiset ovat voimattomia tällaisten viestintäjärjestelmien suhteen. Kuka tahansa voi olla uhri. Ja tekniikalla voidaan tehdä mitä tahansa. Mahdollisuudet ovat rajattomat!

Tarvitsisin tietoja viestinnän vääristämisestä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti