torstai 14. huhtikuuta 2016

Mosaiikkitöistä




Ohessa vielä viimeistä silausta eli pyyhkimistä vailla olevia saumattuja puolivalmiita ruukkuja!

Nyt on aika etsiä esille mosaiikkitöitä varten tarvittavat välineet ja vanhat ruukut, joita voi päällystää! Itse tekniikoita voi opiskella esimerkiksi Emma Biggsin kirjasta Mosaiikki, materiaalit, tekniikat ja työvälineet. Töiden alkuun pääsee ilman suurempia opastuksiakin.

Ylimääräisiä laattoja voi kysellä alan liikkeistä. Laatat kannattaa rikkoa vasaralla kangaspussin sisällä tai laattaleikkurilla, lisäksi paloja voi pieniä vielä terävillä laattapihdeillä haluttuun kokoon. Laattojen liimaamiseen tarvitaan joko laastia tai sitten kaakeliliimaa. Liiman käyttö on kaikkein helpointa, koska laasti täytyy käyttää kerralla kokonaan. Liimalla tehdessä voi keskyttää työn. Päällystettäväksi käyvät kaikki saviruukut. Ne eivät maksa paljon marketeissa ja sieltä saa kaakeliliimaa ja saumausainetta. Itse ruukun voi käsitellä säänkestäväksi ohuella liima - vesivellillä, mutta itse olen sisäkäyttöön tehdyt ruukut ottanut sellaisenaan käyttöön.

Erilaisia laatan palasia voi käyttää sekaisin. Myös erivahvuisia palasia voi yhdistellä ja saa elävämmän pinnan. Myös kaikki rikkimenneet posliini astiat voi hyödyntää töissä, ja itsekin olen tehnyt ruukkuja, joissa on rikkimenneitä astioiden kappaleita. Vain mielikuvitus on rajana töissä. Liimatut ruukut annetaan kuivua muutaman päivää ennen saumausta.

Saumauslaastissa on ohje seoksen tekoon, ja sen annetaan tekeytyä 10 - 15 minuuttia sitten työ saumataan. Saumauslaasteja voi valita oman mielensä mukaisesti, mutta vaalea harmaa on peruslaasti ja käy melkeimpä työhön kuin työhön. Saumattu työ pyyhitään kevyesti pehmeällä sienellä ja puhdistetaan laattojen pintaa. Jätetään työ kuivumaan ja suihkepullolla voi kevyesti suihkutella työtä päivittäin muutaman päivän aikana.

Itse olen vain antanut töiden kuivua omia aikojaan. Ja olen pyyhkinyt seuraavana päivänä vielä kaakelit puhtaaksi, jolloin laasti on jo osin kuivunut. Työ kuivuu viikossa lopullisesti ja on valmis koristamaan kotia. Itse käytän näitä kukkaruukkuina, mutta laitan kukat aina sisälle muoviruukussa, ja näin nämä ruukut säilyvät pitempään käyttökelpoisena.

Mukavia hetkiä voi viettää kaakelitöiden parissa, ja ei tarvitse välttämättä ostaa kaikkia tarvikkeita, voi käyttää vanhoja muovipurkkeja, muoviveitsiä ja tavallista vasaraa laattojen rikkomiseen. Mutta jos haluaa päästä pitemmälle on hiukan enemmän käytettävä rahaa joihinkin välineisiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti