tiistai 19. huhtikuuta 2016

Saattohoitokokemuksia

Näin jälkikäteen ihmettelen, miksi äänet ottivat myös parhaan mahdollisen ihmisen myös kohteekseen pahoissa puheissaan? Miksi hän oli myös äänten kohteena?

Minun äitini sairasti haimasyöpää kahdeksen kuukautta, ja hän oli elämässään parempi kuin moni muu ihminen. Hän muisti aina kaikkia perheenjäseniä, kun kävin viimeisinä aikoinakin häntä hoitamassa. Ei ollut juuri kertaa, ettei hän olisi lähettänyt meidän miesväelle pullaa tai kakkua tuliaisena kotiin vietäväksi.

Olen pohtinut hänen hoitoaan ja kuinka voimakkaasti tieto hänen tulevasta kuolemastaan vaikutti kaikkeen ympäristöön. Miten vähän ihmisellä on voimia viimeisinä viikkoina. Hän tuskin oli kuin tunnin hereillä koko päivänä aivan viimeisinä aikoinaan. Hänen lihaksensa kuihtuivat, ja häntä oli autettava aina pukeutumaan, vessassa käynneissäkin ihan lopussa, ja illalla autettava nukkumaan. Lisäksi oli huolehdittava lääkkeistä, ja hänen ruokailuistaan. Ihmisestä tulee jälleen lapsi.

Hänen muistonsa on valoisa ja hän eli meille lapsilleen. Hän muisti meitä kaikkia, eikä kukaan jäänyt huolenpitoa vaille. Hän auttoi aina aikaisemminkin ja yritti olla valoisa ihminen loppuun asti. Hän ei halunnut vaivata ketään huolillaan, vaan tyytyi siihen vähään, mitä hänellä oli jäljellä.

Kuinka paljon menetimmekään perheestämme hänen myötänsä. Hän piti meitä kaikkia koossa ja oli yhdistävä tekijä. Kaikki lapsenlapset olivat aina tervetulleita hänen luokseen. Hän kutoi sukkia aina jouluksi ja tiesimme, että meitä odotti siellä pehmeät villasukat!

Kun hän oli sairaalassa toimenpiteissä, kävin hänen luonaan siellä, ja hän kertoi hyvästä palvelusta sisätautiosastolla, ja oli pirteä ja myös erittäin myönteinen siellä. Ei hän valittanut oloaan. Hän tyytyi omaan osaansa.

Jokainen meistä lapsista yritti tehdä oman osansa, jokaisella meillä oli merkitystä hänen hoitamisensa kannalta. Jouduimme kantamaan vastuuta taloudenpidosta ja lopussa aivan kaikista käytännön asioista. Tämä on meidän jokaisen lapsen tehtävä omille vanhemmille, huolehtia asioista, kun se aika on tullut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti