maanantai 18. huhtikuuta 2016

Synestesia

Tähän neurologiseen ilmiöön törmäsin, kun luin eilisen Hesarin kolumnin. Kirjoittaja kärsi itse tästä tai ehkä hänellä oli säilynyt tämä ilmiö!

Synestesiassa kahdet eri aistimukset yhdistyvät ja esimerkiksi näkee äänet väreinä, tai voi tuntea jotkut näkemänsä asiat makuina, hajuina, ja kokemus muistuttaa hallusinaatiota. Autismin kirjon potilailla synestesia on yleisempi eli noin 20 % ja muilla ihmisillä 0,05 - 7 % kokemuksia.

Tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Vastasyntyneillä lapsilla on synestesia, mutta se yleensä häviää lapsen kasvamisen myötä. Joillakin ihmisillä tämä kuitenkin säilyy, tai syntyy uudestaan. Poikkeukselliset yhteyden eri aivoalueiden välillä tai aivokuoren verenkierto voi aiheuttaa ilmiön. Tämä on säilynyt luonnonkansoilla, ja heiltä se ei ole hävinnyt aikuisina. Lääkeaineet ja huumausaineet (LSD) voivat aiheutta samankaltaisia aistimuksia.

Synestesiasta on paljon esimerkkejä ja kuuluisin meille suomalaisille lienee Jean Sibelius, hän näki duurit eri värisinä. Synestesia on taiteilijoilla yleinen ilmiö. Luovilla ihmisillä on enemmän yhteyksiä aivopuoliskojen välillä.

Mielenkiintoinen ilmiö! Voi kuulla jotain vain katsomalla, tai nähdä äänet eri väreinä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti