torstai 27. lokakuuta 2016

Laaja unipolygrafia 14. - 15.4.2014

Olin mielenkiintoisessa koko vuorokauden kestävässä tutkimuksessa Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Tutkimustulokset vastasivat hyvin kokonaiskuvaa vaikeasta unihäiriöstä, jota sitten hoidettiin kovilla lääkkeillä, jotka luokitellaan huumeiden veroisiksi. Sivuvaikutukset olivat merkittävät ja elämää haittaavia, mm. hallusinaatiot ja tuntohäiriöt lääkkeestä Stilnoct. Kaikki huonekalut olivat välillä eläviä talossamme, ja näin tummia hahmoja, näin kaiken vääristyneenä, ja koin erikoisia ihotuntemuksia!

Lähtötilanteessa kerroin olleeni unihäiriöinen jo lapsesta lähtien. Olen saanut tuhansia unihalvauskohtauksia. Nukahtelutaipumusta on ollut lapsuudesta lähtien. Päivittäin erittäin väsynyt ja pakonomaista nukahtelutaipumusta. Näkee päivällä unia ja välillä uni ja todellisuus sekoittuvat toisiinsa. Päivisin esiintyy pakonomaista nukahtelua, polvien notkahtamista, pään nuokahduksia ja höpöttelee itsekseen, eikä ole varma, onko unessa vai valveilla.

Univaiheanalyysi kertoi unen laadun olleen heikkoa ja tehokkuusindeksi oli 66 %. 30 s tai sitä pidempiä havahtumisia oli 36 ja 95 mikrohavahtumista, havahtumisindeksi oli 24/h. Kokonaisuniaika oli 334 min.

Hengityksen kanssa oli ongelmia. Pisin hengityskatko oli 81 s. SaO2 oli keskimäärin 94 % ja alimmillaan 88 %. Pulssi vaihteli yön aikana 41 - 95/min ja keskimäärin oli 50/min.

Kokonaisarvio unesta oli se, että unen mikro- ja makrorakenne olivat poikkeavat. REM-unen määrä oli vähäinen, vain 11 % ja pinnallista unta S1 oli paljon. Yleispiirteiltään uni oli rikkoinaista ja havahtumisindeksi oli poikkeavan korkea.

Havahduin siis jokaiseen mahdolliseen ääneen, liikuttelin levottomasti jalkojani. Iltayöstä nukuin vain erittäin pinnallista, havahtelevaa unta NREM-unta. Aamuyön tunteina oli jonkin verran parempaa yhtenäisempää unta, jolloin hidasaaltountakin ja lyhyitä REM-jaksoja.

Miten tässä vaiheessa ei tullut ilmi vaikea sydänsairaus?

Vain muutamaa kuukautta myöhemmin aloin saamaan kipuja raskasta ruumiillista työtä tehdessäni keskelle rintalastaani. Ja sitten saman vuoden lokakuussa todettiin sepelvaltimotauti. Pallolaajennus (98 % tukos vasemmassa sepelvaltimos) tehtiin tammikuussa 2015. Elämä oli hiuskarvan varassa ollut jo kuukausia!?

Kaiken heikon ja huonon nukkumisen ja väärien lääkitysten kanssa sooloilu johti vaikeuksiin. Minut lääkittiin väärin. Lääkkeitä olisi pitänyt poistaa eikä lisätä. Sydän olisi pitänyt tutkia paljon aikaisemmin. Se oli taustalla vaikeaan unihäiriöön. Nyt sen tietää, kun häiriö on poistunut, nukkuu jopa useita tunteja ilman heräämistä!

Sain vaikeat ongelmat psykiatrisen hoidon lääkkeistä. Minut lääkittiin niillä täysin tunteettomaksi puupökkelöksi. Heräsin unestani vasta elokuussa 2015, kun purettiin Risperdal Consta -lääkitys, ja psykiatri tajusi, että minun ADHD ja oma persoonallisuus ovat vaikeuttaneet elämää, eikä siihen mitkään lääkkeet auta. Sitten kun minut viime kesänä vietiin hoitoon erittäin epämääräisellä lauseella, minulla ei todettu mitään harhaisuutta tai psykoosin oireita.

Kärsin vain siitä omasta sairaudestani, joka on ADHD, ja vilkas mielikuvitus, sekä paniikkihäiriö, joista olen lapsesta lähtien kärsinyt. Siinä syyt minun outoon käyttäytymiseen sekä omaan erilaiseen huumoriini, asioihin juuttumisiin ja muuhun elämään! En tule enää muuttumaan mitenkään paremmaksi ihmiseksi, eli perusluonteeni tulee olemaan sama, ja se persoonallinen ihminen, millaiseksi olen sattunut syntymään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti