keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Nuorten rikoksista

Mikä saa ihmisen tekemään pahoja tekoja ja rikoksia toisia ihmisiä vastaan?

Olen pohtinut kysymystä, kun jouduin Flores -saarella suomalaisten jyväskylästä kotoisin olevan nuorisojoukon rikoksen kohteeksi. He valtasivat minun varaamani majoituksen siellä. He varastivat myös luottokorttitietoni. Olin kaksi yötä tapahtuman takia taivasalla majoittuneena, kun minä en saanut saaren pääkaupungista majapaikkaa.

Nämä nuoret olivat siellä talossa, ja kuulin, mitä he puhuivat. Yksi oli tekeytynyt suomalaiseksi poliisiksi alussa, ja johdatti minut talolle. Hän sanoi menevänsä sisälle soittamaan puheluja, ja minä lähdin kauppaan. Tulin takaisin ja sitten tuli hampaita harjaten yksi heistä ja sanoi englanniksi, että talo on varattu. Lähdin pois ja kuulin sitten, että he tulivat kadulle ja näinkin heidät siellä, että joku meni pieleen. En pysähtynyt vaan päätin lähteä pois.

Näin talon omistajan ja sanoin, että talo on varattu ja he maksavat, jotka ovat sinne majoittautuneet. Kylässä kerroin asian muille, ja he ehkä hälyttivät paikallisen poliisin, koska olin matkalla pois kylästä, kun poliisi tuli vastaan. Paikallinen mies otti minut kyytiinsä, kun kerroin tapahtumasta ja hän tiesi nuoret, ja sanoi, että he olivat aiheuttaneet häiriötä, eikä hän koskisi heihin pitkällä tikullakaan. Olivat kuulemma tansseissa ja miehiä etsimässä nämä naiset ilmeisesti. Tämä mies antoi minulle puhelinnumeronsa kaiken varalta, että hän pystyy todistamaan tapahtuman, kuten muutkin kyläläiset, joille kerroin tapahtumista kahvilassa!

Mutta kun ajattelin sitä, mitä minulle tehtiin, niin tekisivätkö he saman omalle äidilleen, omalle mummolleen tai jopa pahempaa? Tilannehan voi johtaa jopa toisen ihmisen kuolemaan tai menehtymiseen ulkomailla, koska ei voi tietää turvallisuutta tai ei tosiaan ole majoitusta. Olinhan itsekin sydänsairas ja liki 60 -vuotias silloin, että ei se ulkona nukkuminen ollut ehkä paras vaihtoehto sairaalle ihmiselle!?

Mikä saa nuoret tekemään pahaa myös toisille nuorille? On paljon kiusaamista ja muuta, ja monen muun terveys horjuu. Osa kiusanteon kohteista sairastuu ja jopa tekevät itsemurhia, tai tekevät koulusurmia tai muuta erittäin peruuttamatonta elämässään. Tragedia koskettaa laajaa ihmisryhmää, miten kiusantekijät tai rikolliset itse pystyvät elämään asian kanssa? Onko heillä samanlainen ajatusmalli kuin joukkomurhien suunnittelijoiden, kuten Breivik tai Hitler, päässään?

Mietin, miten nämä suomalaiset nuorehkot naiset siellä Flores -saarella selviävät elämässään, jos he ovat jo antaneet kätensä rikoksen tekovälineeksi? Miten he kokisivat, jos heidän oma sukulaisensa, ystävänsä tai itse joutuisivat vastaavan teon uhriksi? Miten he voivat elää oman tuntonsa kanssa tehdessään tällaisia tekoja muille ihmisille?

En tiedä, mitä nuoret tekivät talossa ja rikkoivatko he siellä vai varastelivatko. Kuka antoi heille avaimet, ja mitä dokumentteja he esittävät, vai  tunkeutuivatko he sinne omavaltaisesti, sitä en jäänyt selvittelemään. He jäivät siihen pihaan vaan huutelemaan, ja näin sen poliisiauton, sitten kun olin jo matkalla kylästä pois!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti