torstai 10. marraskuuta 2016

Jumalanpilkka

Minua syytettiin jumalanpilkasta monissa vaiheissa, kun minulle puhuttiin ja tehtiin pilaa. Milloin olin Suomessa, milloin Englannissa tai Usassa julistettu jumalanpilkasta syytteeseen.

Minua ovat jääneet askarruttamaan äänien käyttämät sanonnat, mm. seuraavat sanonnat: "jeesus maria", "jumalan pyssyt", "taivas varjele", "herra varjele" ja lisäksi äänet kirosivat koko ajan mm. "jumalauta" oli useimmiten käytetty sana joka lauseessa. Mm. "perseen suti" tai muut ilmaisut olivat tavallisia myös.

Olisi mielenkiintoista tietää liittyykö kyseiset sanonnat johonkin uskonnolliseen suuntautumiseen vai ovatko kaikki käytetty kuin kirosanoina?

Missäpäin Suomea niitä käytetään? Onko ne jonkun paikallisen kielen sanontoja?

Minä itse en ole kuullut ennen sanontoja, joten minulle ne olivat useimmat täysin uusia, eikä kukaan tuttavani käytä niitä, joten en osaa yhdistää paikkakuntaa ja sanontaa toisiinsa!

Lainaus wikipediasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jumalanpilkka

Kirkko ja valtio -komitea esitti mietinnössään vuonna 1977, että rikoslaista olisi poistettava käsite jumalanpilkka ja samalla myös sana Jumala. Sen sijaan olisi säädettävä rangaistavaksi yleisemmin sen halventaminen, mitä jossakin Suomessa laillisesti toimivassa uskonnollisessa yhdyskunnassa pidetään pyhänä.[9]
Vuonna 1999 tuli voimaan Suomen rikoslain 17 luvun 10 § uskonrauhan rikkomisesta. Luvun otsikko on "rikoksista yleistä järjestystä vastaan". Lain mukaan uskonrauhan rikkomisesta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Uskonrauhan rikkomiseen syyllistyy mikäli[10] ”julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti